ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
ΟΝΕΙΡΟ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Αντιμέτωποι με κακοποιούς βρέθηκαν 45 φορές μέσα σε δύο χρόνια

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Αντιμέτωποι με κακοποιούς βρέθηκαν 45 φορές μέσα σε δύο χρόνια οι κάτοικοι

Αγία Μαρίνα Πωγωνίου: Αντιμέτωποι με κακοποιούς βρέθηκαν 45 φορές μέσα σε δύο χρόνια οι κάτοικοι.

Στον στόχαστρο κακοποιών βρέθηκαν 45 φορές μέσα σε δύο χρόνια οι κάτοικοι, στην πλειοψηφία τους άνω των 75 χρόνων, στο χωριό Αγία Μαρίνα Πωγωνίου Ιωαννίνων.

Από τον Αύγουστο του 2012 που μπήκε λουκέτο στο τμήμα συνοριακής φύλαξης -που λειτουργούσε από το 2000 στο ακριτικό χωριό- και μετά την απομάκρυνση των φυλακίων του Στρατού από τα σύνορα, οι επιθέσεις κακοποιών, ο φόβος και η ανασφάλεια μπήκαν στη ζωή τους. «Γιατί αυτή η εγκατάλειψη;» είναι το ερώτημα που θέτουν οι κάτοικοι, ζητώντας πιεστικά μια απάντηση.

Η Αγία Μαρίνα βρίσκεται σε 850 μέτρα υψόμετρο στο όρος Μεσοβούνι και απέχει μόνο 200 μέτρα από τα σύνορα με την Αλβανία. Εκεί ζουν 25 ηλικιωμένοι και 5 άνεργοι. Το χωριό απλώνεται σε μεγάλη έκταση και τα σπίτια είναι διάσπαρτα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άμεση επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων που ζουν μόνοι τους. Ο καθένας έχει να περιγράψει πολλές στιγμές τρόμου που βίωσε αντιμέτωπος με Αλβανούς κακοποιούς αλλά και να καταγγείλει την αδιαφορία της Πολιτείας, για τις ανάγκες της καθημερινότητας. «Είμαστε πολίτες 5ης κατηγορίας. Ούτε όταν είμαστε ουδέτερη ζώνη, μετά τον εμφύλιο, δεν ζούσαμε έτσι». Η απελπισία τους ξεχειλίζει και παραθέτουν τα προβλήματα τους. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ καταθέτουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους.

Η κυρία Σοφία 80 χρόνων που μένει στο τελευταίο σπίτι πριν τα σύνορα, είναι το «μάτι» του χωριού.
Από το παράθυρό της παρακολουθεί τον δρόμο και ενημερώνει αμέσως τον Πρόεδρο. Πριν λίγο καιρό πήγε στον κήπο της και το μεσημέρι που γύρισε, βρήκε το σπίτι της λεηλατημένο. «Έστω και ένα καπέλο συνοριακού να δω, εγώ θα το προσκυνήσω», λέει δακρυσμένη η 84χρονη κ. Βασιλική που ζει μόνη της.

Δύο παππούδες, σε απόγνωση, λένε πως σκέφτονται να πάνε με την πενιχρή τους σύνταξη να νοικιάσουν σπίτι στο Δελβινάκι ή σε κάποιο Γηροκομείο.

Τον Αύγουστο του 2012 το φυλάκιο έκλεισε για να καλυφτούν οι ανάγκες στον Έβρο. Από τότε, ληστές έχουν ρημάξει το χωριό 45 φορές. Μέρα και νύχτα ο κόσμος φοβάται. Κλειδωνόμαστε. Μόνο μέσα σε ένα βράδυ μπήκαν σε 18 σπίτια. Έκλεψαν μέχρι και τα καλώδια της ΔΕΗ. Δίνουμε στους συνοριακούς διαμονή δωρεάν, τους πληρώνουμε και το ηλεκτρικό. Θέλουμε να νιώσουμε ασφάλεια» λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου