ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
ΟΝΕΙΡΟ

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Χρόνια Πολλά.


Εκδήλωση της Ομοσπονδίας Αποδήμων Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου.

Με μεγάλη επιτυχία έγινε στις 20 Δεκεμβρίου η χρονιάτικη εκδήλωση στο HILTON της Ομοσπονδίας Αποδήμων Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου.
Το παρόν έδωσαν τοπικοί βουλευτές, ο Δήμαρχος Πωγωνίου, αντιδήμαρχοι και πολλοί επίσημοι .
Παραθέτω μερικές φωτογραφίες από την βράβευση του Βασίλη Μάνου, συνεχιστή της πορείας της μητέρας του Βασιλικής Μάνου για την οποία έγινε ιδιαίτερη αναφορά για την προσφορά της στο Πωγώνι. Σημειωτέον, ο Βασίλης Μάνος είναι Πρόεδρος της Αδελφότητας του χωριού μας.


















Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΚΕΡΔΟΣ - Ένα οδοιπορικό στα «γερασμένα» χωριά της ελληνο-αλβανικής μεθορίου στο Πωγώνι


«Τα χωριά μας, αναπνέουν, έχουν ζωή 10 έως 20 μέρες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τότε που έρχονται όσοι ζουν στην Αθήνα. Συνηθίζουμε τον κόσμο και μετά μας φαίνεται δύσκολο». Με αυτές τις απλές κουβέντες, οι λιγοστοί κάτοικοι στα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου, καταθέτουν τη μοναξιά που βιώνουν στον τόπο τους. Τα πανηγύρια του καλοκαιριού που δίνουν χρώμα στην καθημερινότητά τους, το αντάμωμα των οικογενειών που ζουν στις μεγαλουπόλεις, οι παιδικές φωνές στη γειτονιά τελείωσαν και το Φθινόπωρο που έφτασε, καταπίνει τη χαρά τους.
Στη γραμμή συνόρων με την Αλβανία, η πραγματικότητα στα όμορφα πετρόκτιστα χωριά, αποτυπώνεται με χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Ορεινό, Ξηρόβαλτο, Μαυρόπουλο, Χρυσόδολη, Ζάβροχο, Τεριάχι, Κτίσματα, Νεοχώριο, Χαυραυγή, Αγία Μαρίνα. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων τους συνολικά, δεν ξεπερνά τους 300. Κάθε χωριό και ένα κλειστό σχολείο εδώ και τρεις δεκαετίες. Είναι ο τόπος «των γερασμένων», που ζουν δίπλα στη συνοριακή γραμμή με την Αλβανία, εκεί όπου κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 έγιναν σκληρές μάχες, γι αυτό σε κάθε πλατεία τους υπάρχει Ηρώο Πεσόντων.
Στο Ορεινό, ζει μόνο μια γυναίκα, η Σοφία Δημητρίου. Είναι κτηνοτρόφος και κάθε μέρα βγαίνει στο βουνό με το κοπάδι. Δεν φοβάται, όμως, γιατί παίρνει όλες τις προφυλάξεις. Στο Νεοχώριο, ένα ζευγάρι ηλικιωμένων δίνει ανάσα στα κλειστά σπίτια.
Στο γραφικό Τεριάχι, που απέχει 52 χιλιόμετρα από τα Γιάννενα, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, οι τρεις μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, έμειναν και πάλι μόνοι τους. Πρόκειται για δύο αδέλφια συνταξιούχους και τον δημοτικό σύμβουλο Πωγωνίου Νίκο Γαλίτσα, ο οποίος επέστρεψε στον τόπο του, από την Αθήνα, ύστερα από 45 χρόνια, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η συνομιλία μαζί του είναι αποκαλυπτική της κατάστασης στα χωριά των «20 ημερών», όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε τα ορεινά χωριά της μεθορίου στο Πωγώνι.
Ο κ. Γαλίτσας αν και διατηρεί ακόμη την εμπορική δραστηριότητα του στην πρωτεύουσα, επέλεξε τα κοινά για να βοηθήσει τον κόσμο στα χωριά του Πωγωνίου.
«Τα λίγα γεροντάκια κρατάνε τα χωριά στη ζωή. Είναι ήρωες. Η πολιτεία έπρεπε να τους ενισχύει. Νιώθουν απροστάτευτοι στα σπίτια τους, γιατί συχνά πέφτουν θύματα διαρρήξεων» λέει και προσθέτει ότι η μεγάλη ικανοποίηση για κείνον είναι όταν εξυπηρετεί τους ανήμπορους και τους πηγαίνει στο σπίτι τα φάρμακα και άλλα ψώνια.
Κατά την επίσκεψη στο Τεριάχι φτάνει η πληροφορία, ότι σε ένα άλλο χωριό του Πωγωνίου, τη Σιταριά, τα απανωτά κρούσματα διαρρήξεων, τις τελευταίες ημέρες έχουν αναστατώσει τους κατοίκους.
Φτάνοντας στην πλατεία, το θέμα συζήτησης ήταν η ανασφάλεια στον τόπο τους. Την περασμένη νύχτα, στα δρομάκια του χωριού εκτυλίχτηκαν σκηνές αστυνομικής ταινίας. Οι κυνηγοί βγήκαν στο δρόμο με τις καραμπίνες, γιατί έγινε αντιληπτό από μια γυναίκα που κάλεσε αμέσως σε βοήθεια τον κόσμο, ότι επιχειρείται από αγνώστους διάρρηξη σε κλειστά σπίτια.
Το μεσημέρι είχε προηγηθεί άλλη διάρρηξη και ληστεία σε σπίτι μιας συνταξιούχου, η οποία όμως, ευτυχώς, εκείνη την ώρα απουσίαζε. Οι άγνωστοι έφυγαν με λεία 3.000 ευρώ, χρήματα που είχε για να αντιμετωπίσει κάποιες υποχρεώσεις και άλλες ανάγκες της. Η Σιταριά, είναι ένα ακόμη χωριό ηλικιωμένων, με 60 μόνιμους κατοίκους και βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πριν από τον συνοριακό σταθμό της Κακκαβιάς.
Τα κρούσματα διαρρήξεων στη Σιταριά δεν είναι τα μόνα. Όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, από τη στιγμή που μειώθηκε η αστυνομική παρουσία στην περιοχή με την απομάκρυνση μεγάλου αριθμού συνοριοφυλάκων και έκλεισαν τα στρατιωτικά φυλάκια των συνόρων, τα χωριά του Πωγωνίου έγιναν τόπος παρανόμων δραστηριοτήτων. Καθημερινά, μέσα στα χωράφια τους και τις γειτονιές τους, βλέπουν να κινούνται παράνομοι μετανάστες, είτε άτομα που παριστάνουν τους μικροπωλητές, με αποτέλεσμα ακόμη και οι γυναίκες που ζουν μόνες να έχουν όπλα στα σπίτια τους.
Αυτό το καλοκαίρι ήταν η πρώτη χρονιά, που τα παιδάκια από τις μεγαλουπόλεις δεν ήρθαν στο χωριό να μείνουν με τους παπούδες, αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων. Ο φόβος κυριάρχησε, μετά το διπλό έγκλημα στα Κτίσματα, που είχε γίνει μία εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Πέραν των ζητημάτων ασφάλειας κατά τη συζήτηση με τους ακρίτες αναδείχθηκαν και άλλα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή, το τέλος της ΔΕΗ και ο σχεδιασμός για την ασφάλιση, στον ΟΑΕΕ, όσων διατηρούν καφενεία στα χωριά.
Είπαν, ότι το «χαράτσι» στον δήμο Πωγωνίου αυξήθηκε από 3 στα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ότι οι αντικειμενικές αξίες των χωραφιών, κυμαίνονται από 250 έως 800 ανά τ.μ., και υπερβαίνουν την πραγματικότητα.
«Τα χωράφια είναι άγονα. Έχουν γίνει δάση. Δεν κάνουν ούτε ρίγανη» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ένας συνταξιούχος κτηνοτρόφος.
Ο ελληνικός καφές στα καφενεία κοστίζει 0,80 λεπτά και 1 ευρώ το τσίπουρο με μεζέ. Οι εισπράξεις, ειδικά τον χειμώνα, δεν ξεπερνούν τα 7-8 ευρώ την ημέρα.
Ο Νίκος Γαλίτσας επισημαίνει ότι «εάν επιβληθεί ΟΑΕΕ, τότε τα μαγαζάκια αυτά θα κλείσουν, γιατί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, και τα χωριά θα μείνουν χωρίς καφενεία».
Όταν έρχεται ο Σεπτέμβριος, τα γεροντάκια στο Πωγώνι παρέα με τις όμορφες αναμνήσεις του καλοκαιριού, κάνουν υπομονή ώσπου να περάσει ο «δύσκολος χειμώνας». Προσπαθούν να αποβάλουν τον φόβο, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, με σχέδια και όνειρα για το επόμενο καλοκαίρι.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Κέρδος online   10/9/2013 10:04

Ημερολογίο Αδελφότητας














Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Καιρός να μπει τέλος στο… πλιάτσικο των Αλβανών στην ακριτική Ήπειρο!


Καιρός να μπει τέλος στο… πλιάτσικο των Αλβανών στην ακριτική Ήπειρο!

ON .

DRYMADES PINAKIDA
•  «Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζουν οι παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, στις οποίες αλωνίζουν σχεδόν ανενόχλητοι Αλβανοί κακοποιοί, τόνιζε πρόσφατα σε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του ο «Π.Λ.», ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς της Πολιτείας και το συγκεκριμένο ζήτημα έφτασε προχθές στη Βουλή!
Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς (Β’ Αθήνας) και Γαβριήλ Αβραμίδης (Α’ Θεσσαλονίκης) κάνουν λόγο για «πλιάτσικο» και καταστροφές στα σχεδόν έρημα ακριτικά χωριά της Ηπείρου από Αλβανούς  εισβολείς και ζητούν πρόσθετα μέτρα, πέρα από την καθιέρωση μικτών περιπολιών στην παραμεθόριο, αλλά και διαβήματα προς την Αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου να φυλάσσει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μόνο έτσι, τονίζουν, θα εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα της ασφάλειας στους εναπομείναντες ακρίτες της Ηπείρου.
Η ερώτηση
Στην ερώτησή τους προς τους τέσσερις Υπουργούς οι κ.κ. Γ. Δημαράς και Γ. Αβραμίδης τονίζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, υιοθετώντας πλήρως τις πληροφορίες από το πρόσφατο σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Π.Λ.»:
«Η περιφρούρηση της παραμεθορίου Ηπείρου και η προστασία των λιγοστών πια κατοίκων της είναι ανεπαρκής, γι' αυτό και οι Αλβανοί κακοποιοί αλωνίζουν, εισβάλουν ανενόχλητοι στα ακριτικά χωριά, επιτίθενται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, βάζουν φωτιές, προκαλούν ζημιές, μπαίνουν σε σπίτια και τα αδειάζουν, σκορπώντας τον φόβο και την απόγνωση στους λιγοστούς και υπέργηρους –επί το πλείστον- κατοίκους.
Πλην των εισβολών και των εμπρησμών, συχνές είναι και οι κλοπές στα μισοέρημα χωριά του Πωγωνίου. Τα στρατιωτικά φυλάκια του Ορεινού και του Αργυροχωρίου έκλεισαν εδώ και καιρό κι έμεινε μόνο το φυλάκιο Δρυμάδων με ελάχιστους στρατιώτες να υπηρετούν σ' αυτό, καθώς και της Κακαβιάς, ελλιπώς επανδρωμένο. Την τύχη των φυλακίων ακολούθησαν πιο πρόσφατα οι σταθμοί Συνοριοφυλάκων. Κάποτε υπήρχαν συνοριοφύλακες στην Αγία Μαρίνα, στην Πωγωνιανή, την Καστανή, το Κεφαλόβρυσο. Έχουν κλείσει όλοι και απομένει μόνο το τμήμα Δελβινακίου στο οποίο απέμειναν περί τους 20 φύλακες, που φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου. Τα περισσότερα στρατιωτικά φυλάκια της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου στα σύνορα, έχουν κλείσει.
Πλην των λεηλασιών στα σπίτια των χωριών, έχουν αποθρασυνθεί τελευταία και οι Αλβανοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι «οικειοποιούνται» τα ελληνικά βουνά, προκειμένου να βόσκουν σ' αυτά τα κοπάδια τους, στο «Μπόζοβο» στους ακριτικούς Ποντικάτες Πωγωνίου (πολύ κοντά στο Ορεινό), όπου βόσκουν τα ζώα τους ανενόχλητοι, το τελευταίο διάστημα δε, τα κατέβασαν για πότισμα στις ‘Κορύτες’».
Ζητούν λήψη μέτρων
Οι δύο βουλευτές ρωτούν ποιες συμπληρωματικές ενέργειες έχουν γίνει εκτός από την καθιέρωση μικτών περιπολιών στην παραμεθόριο, στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες απ' τα Γιάννενα ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους των χωριών και εάν έχουν γίνει διαβήματα προς την κυβέρνηση της Αλβανίας για συμμόρφωση και περαιτέρω αυστηροποίηση φύλαξης των συνόρων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Επιβεβαίωση για τον δρόμο των μεταναστών.

Συνελήφθησαν 65 μη νόμιμοι μετανάστες κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.


Οι αστυνομικές αρχές του Αργυροκάστρου συνέλαβαν τα ξημερώματα της Τρίτης εξήντα πέντε μη νόμιμους μετανάστες, από τη Συρία, στην Αντιγόνεια, σε μικρή απόσταση από την ελληνο-αλβανική μεθόριο, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων είναι πέντε γυναίκες και δύο παιδιά.Σύμφωνα με τις αρχές οι μετανάστες είχαν εισέλθει παράνομα από την Ελλάδα και είχαν προορισμό το Μαυροβούνιο για να μετακινηθούν στη συνέχεια σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αλβανικές αρχές εργάζονται για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, καθώς οι Σύροι κατείχαν άδεια παραμονής στην Ελλάδα.