ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ
ΟΝΕΙΡΟ

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Καιρός να μπει τέλος στο… πλιάτσικο των Αλβανών στην ακριτική Ήπειρο!


Καιρός να μπει τέλος στο… πλιάτσικο των Αλβανών στην ακριτική Ήπειρο!

ON .

DRYMADES PINAKIDA
•  «Ξέφραγο αμπέλι» θυμίζουν οι παραμεθόριες περιοχές της Ηπείρου, στις οποίες αλωνίζουν σχεδόν ανενόχλητοι Αλβανοί κακοποιοί, τόνιζε πρόσφατα σε πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του ο «Π.Λ.», ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς της Πολιτείας και το συγκεκριμένο ζήτημα έφτασε προχθές στη Βουλή!
Με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς (Β’ Αθήνας) και Γαβριήλ Αβραμίδης (Α’ Θεσσαλονίκης) κάνουν λόγο για «πλιάτσικο» και καταστροφές στα σχεδόν έρημα ακριτικά χωριά της Ηπείρου από Αλβανούς  εισβολείς και ζητούν πρόσθετα μέτρα, πέρα από την καθιέρωση μικτών περιπολιών στην παραμεθόριο, αλλά και διαβήματα προς την Αλβανική κυβέρνηση, προκειμένου να φυλάσσει πιο αποτελεσματικά τα σύνορά της. Μόνο έτσι, τονίζουν, θα εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα της ασφάλειας στους εναπομείναντες ακρίτες της Ηπείρου.
Η ερώτηση
Στην ερώτησή τους προς τους τέσσερις Υπουργούς οι κ.κ. Γ. Δημαράς και Γ. Αβραμίδης τονίζουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, υιοθετώντας πλήρως τις πληροφορίες από το πρόσφατο σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Π.Λ.»:
«Η περιφρούρηση της παραμεθορίου Ηπείρου και η προστασία των λιγοστών πια κατοίκων της είναι ανεπαρκής, γι' αυτό και οι Αλβανοί κακοποιοί αλωνίζουν, εισβάλουν ανενόχλητοι στα ακριτικά χωριά, επιτίθενται σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, βάζουν φωτιές, προκαλούν ζημιές, μπαίνουν σε σπίτια και τα αδειάζουν, σκορπώντας τον φόβο και την απόγνωση στους λιγοστούς και υπέργηρους –επί το πλείστον- κατοίκους.
Πλην των εισβολών και των εμπρησμών, συχνές είναι και οι κλοπές στα μισοέρημα χωριά του Πωγωνίου. Τα στρατιωτικά φυλάκια του Ορεινού και του Αργυροχωρίου έκλεισαν εδώ και καιρό κι έμεινε μόνο το φυλάκιο Δρυμάδων με ελάχιστους στρατιώτες να υπηρετούν σ' αυτό, καθώς και της Κακαβιάς, ελλιπώς επανδρωμένο. Την τύχη των φυλακίων ακολούθησαν πιο πρόσφατα οι σταθμοί Συνοριοφυλάκων. Κάποτε υπήρχαν συνοριοφύλακες στην Αγία Μαρίνα, στην Πωγωνιανή, την Καστανή, το Κεφαλόβρυσο. Έχουν κλείσει όλοι και απομένει μόνο το τμήμα Δελβινακίου στο οποίο απέμειναν περί τους 20 φύλακες, που φυσικά δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου. Τα περισσότερα στρατιωτικά φυλάκια της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου στα σύνορα, έχουν κλείσει.
Πλην των λεηλασιών στα σπίτια των χωριών, έχουν αποθρασυνθεί τελευταία και οι Αλβανοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι «οικειοποιούνται» τα ελληνικά βουνά, προκειμένου να βόσκουν σ' αυτά τα κοπάδια τους, στο «Μπόζοβο» στους ακριτικούς Ποντικάτες Πωγωνίου (πολύ κοντά στο Ορεινό), όπου βόσκουν τα ζώα τους ανενόχλητοι, το τελευταίο διάστημα δε, τα κατέβασαν για πότισμα στις ‘Κορύτες’».
Ζητούν λήψη μέτρων
Οι δύο βουλευτές ρωτούν ποιες συμπληρωματικές ενέργειες έχουν γίνει εκτός από την καθιέρωση μικτών περιπολιών στην παραμεθόριο, στις ακριτικές περιοχές της Ηπείρου στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, που ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες απ' τα Γιάννενα ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους λιγοστούς εναπομείναντες κατοίκους των χωριών και εάν έχουν γίνει διαβήματα προς την κυβέρνηση της Αλβανίας για συμμόρφωση και περαιτέρω αυστηροποίηση φύλαξης των συνόρων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου